Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

U petak, 21.2.2020. godine Aktiv nastavnika bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti Grada Živinice, u saradnji sa JU BKC Živinice i Gradskom bibliotekom Živinice, upriličio je Završnu manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Manifestacija je bila upriličena u Plavoj sali JU BKC Živinice gdje su se pored ostalih predstavili i naši učenici. 

                                                                                                          

                                                            

Kao jednu od aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma Aktiv nastavnika bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti raspisao je konkurs za najbolji literarni rad za učenike osnovnih škola sa područja Živinica. Naša učenica Amina Hodžić osvojila je drugo mjesto na pomenutom konkursu a za rad “Priča moje nene”. Amina je inače član literarne sekcije u našoj školi kojom rukovodi nastavnica Edina Brčaninović.

                

Učenici Nadir Trumić i Senida Mehmedović nastupili su sa tačkom “Kakvi su ljudi Bosanci?” Odlomak iz romana “Derviš i smrt” Meše Selimovića sa učenicima  je pripremala nastavnica Edina Aljić.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

        Kroz mnoštvo zanimljivih nastupa kako osnovnih tako i Mješovite srednje škole Živinice učenici su podsjetili na bogatstvo i ljepotu našeg jezika kao i važnost očuvanja i njegovanja istog. “Međunarodni dan maternjeg jezika ima za svrhu podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od največih bogatstava koje nam je prošlost ostavila”, kazala je voditeljica programa.

                                                               

 

Categories: Vijesti