Obilježen Svjetski dan zdravlja 

08. aprila 2019. godine u našoj školi obilježen je Svjetski dan zdravlja.

                        

U povodu obilježavanja ovog značajnog datuma organizovana je javna tribina pod nazivom “Želja za zdravljem je pola zdravlja”.

Predavači su bili dr. Velida Omerkić (JU Dom zdravlja Živinice) i nastavnici naše škole, Subhija Hodžić nastavnica biologije i hemije i Nevres Mešanović nastavnik tjelesnog odgoja i sporta.

Tribini,  koja je za cilj imala širenje svijesti o dijabetesu, problemu viška kilograma, značaju fizičke aktivnosti i njihovoj međusobnoj povezanosti, prisustvovali su učenici, roditelji i nastavnici škole.

Svjetski dan zdravlja (engl. World Health Day) obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Categories: Vijesti